Multiple issues with 2 new evoques -now auto acceleration

Multiple issues with 2 new evoques -now auto acceleration

This is a discussion on Multiple issues with 2 new evoques -now auto acceleration within the Evoque Forum forums, part of the Evoque Discussions category; We bought a brand new 2014 Evoque Prestige in late January. Over the first month it spent more time in the shop than at our ...

Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 16
Like Tree1Likes

Thread: Multiple issues with 2 new evoques -now auto acceleration

  1. #1
    Junior Member
    Member #
    6746
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    10

    Multiple issues with 2 new evoques -now auto acceleration

    We bought a brand new 2014 Evoque Prestige in late January. Over the first month it spent more time in the shop than at our house. Multiple issues including shift nob going down when driving, condensation appeared in the tail light case (bad seal), engine light going on even after fix, and scariest of all car started itself after you shut it off (what if it did that in the garage in the middle of the night and filled the house with CO?). Our dealer GM was great. He replaced the car with an identical brand new one after a month for no charge.

    Now with the new one we've had a couple issues. First the ipod jack failed (could not connect) so had to be replaced. Also sometimes when you put it in park, it shuts off completely (not just ecostart shutoff). The dealer says they've noticed that too on others and claim its a "feature" but that seems a bit of BS to me.

    Now another scary situation that recently started is auto acceleration. You're driving the car (cruise control off), take the foot off the gas then the car downshifts and accelerates. The rpms jump. You have to brake immediately. Anyone have that issue?? Was able to demonstrate this for the dealer so they have the car now. Seems could be an issue with cruise control take over or transmission. Thoughts?

    We love the look and feel of this vehicle but hope we're not experiencing the ghosts of Jag/Land Rover's past.

  2. # ADS
    Ads


  3. #2
    Junior Member
    Member #
    6746
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    10

    Update - 2nd brand new Evoque needs new transmission!!! Are you kidding?

    Well, now we've been told that our brand new replacement Evoque with less than 800 miles needs a new transmission! I've had 2 ... count 'em...2 brand new ~$60,000 vehicles in 3 months with nothing but problems. Perhaps it's time to look at something else.

    Never have had so many problems with a new car....in fact this is the first time I've had any problems with a new car.

  4. #3
    Senior Member
    Member #
    3512
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Richmond, Texas
    Posts
    518
    Mercedes, BMW, VW, GM, Toyota, etc. have all had major recalls. It's not the auto manufacturer, it's the computer manufacturers that appear to have lost quality control!
    You shouldn't have to stop just because the pavement does! 2012 Range Rover Evoque Pure Plus Coupe, 2009 Land Rover LR2 HSE traded, 2008 Land Rover LR2 SE traded.

  5. Remove Advertisements
    EvoqueForums.net
    Advertisements
     

  6. #4
    Junior Member
    Member #
    2067
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Colorado Springs CO
    Posts
    21
    My guess is the blame lies in the new ZF-designed 9-speed transmission. If you remember from last summer, the new Jeep Cherokee was first out of the gate with the new tranny, and Jeep had to hold thousands of cars from sale after they had been built (all awaiting a reprogramming of the transmission). While Rover never said, I think the delay in the introduction of the MY2014 Evoque was also due to the same ZF-designed 9-speed transmission introduced this year.

    And yes, other manufacturers have had the same problem. I remember telling my BMW service tech that I was interested in the 2014 Evoque and its new transmission, and he recommended I either buy a 2013 or wait until 2015. BMW also had issues with its 8-speed transmission when introduced.

  7. #5
    Junior Member
    Member #
    6759
    Join Date
    May 2014
    Location
    NJ
    Posts
    4
    Hi Kbeech. I finalized a lease on a 2014 Evoque Pure Plus on Wednesday and noticed (twice) that when I put the vehicle on park it shut off completely. The first time it occurred I thought I clicked the off button and didn't recall shutting it off then it happened again yesterday. I thought the ecostart shutoff kicked in but then it occurred to me that if the vehicle is in park that shouldn't happen. I started to doubt myself until I read your post. Is your service dept. still claiming that it's a feature on the Evoque?

    I'm going to call my dealer tomorrow because I'm also having problems entering the vehicle by using the door handle, even with the keyfob in hand.

    Good luck with your vehicle.

  8. #6
    Junior Member
    Member #
    6746
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    10
    Quote Originally Posted by elliedelacruz View Post
    Hi Kbeech. I finalized a lease on a 2014 Evoque Pure Plus on Wednesday and noticed (twice) that when I put the vehicle on park it shut off completely. The first time it occurred I thought I clicked the off button and didn't recall shutting it off then it happened again yesterday. I thought the ecostart shutoff kicked in but then it occurred to me that if the vehicle is in park that shouldn't happen. I started to doubt myself until I read your post. Is your service dept. still claiming that it's a feature on the Evoque?

    I'm going to call my dealer tomorrow because I'm also having problems entering the vehicle by using the door handle, even with the keyfob in hand.

    Good luck with your vehicle.
    It was implied that it is a feature, but didn't seem to consistently happen. Only seemed to happen with ecostart engaged but not always. The dealer said they notice it on other vehicles so they "think" it is what happens with the car. We have an XJL as a loaner while they figure out what to do, and I noticed it did the same thing so may just be part of what to expect from ecostart. Personally I would prefer I have to push the button always to shut the vehicle off. Would be nice to hear what you discover. Hopefully you don't have any other more major issues like I have. We really like the vehicle a lot but the constant issues primarily the safety ones have us very concerned.

  9. #7
    Senior Member
    Member #
    1315
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Malibu CA
    Posts
    373
    I thought EcoStart was a diesel only feature. Though listed in updates, all we get are updated shifting management. And, since the update, mine is a lot better. But no EcoStart.
    Last edited by scrannel; 05-05-2014 at 09:57 AM.

  10. #8
    Senior Member
    Member #
    3512
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Richmond, Texas
    Posts
    518
    I hate the Eco start stop feature on the loaner I'm driving. At least there is a button to turn it off. The dealer told me in 2016 or 2017 you will not be able to turn it off. Every time you stop, the motor is going to turn off, which also turns off the a/c! Your aren't saving sh#*! How about the wear and tear on the motor every time you have to start it? Now, rather than one start between here and work you might have to restart 30 time for 30 red lights or stop signs. Give us a break!
    You shouldn't have to stop just because the pavement does! 2012 Range Rover Evoque Pure Plus Coupe, 2009 Land Rover LR2 HSE traded, 2008 Land Rover LR2 SE traded.

  11. #9
    Junior Member
    Member #
    6759
    Join Date
    May 2014
    Location
    NJ
    Posts
    4
    kbeech, I called the service dept. and spoke w/a representative who advised that it is standard for a vehicle while in park mode to shut off completely if the ECO feature is activated. He also mentioned that the outside temperature and engine temperature will make a difference in whether or not the vehicle turns off completely. It all sounds like complete rubbish to me and frankly it is annoying, especially when it leaves you in the dark (literally). I'm going to deactivate the ECO feature and take note if it happens again. If so, then clearly it has nothing to do with the ECO feature.

    BTW, I went on a UK forum and discovered that folks in the UK are experiencing the same issue with 2014 RREs. One woman insisted on a diagnostic test and was told that the it's a battery related issue, more specifically, that she doesn't drive enough miles. Absurd! It may be battery related but the mileage thing is a crock.

  12. #10
    Junior Member
    Member #
    6746
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    10
    With a little research, there may be a way to program ecostart "off" rather than "on" as the start up default so it doesn't come on when you start the car if you don't like it. It doesn't bother me to much other than the auto shutting off. Might ask the dealer or google. (sometimes dealers won't tell you these things for various reasons). I was able to disable the seat belt "ding" in my Jag by googling how to do it and found you could go through a series of actions (pushing various buttons in sequence) and it worked. The dealer couldn't tell me how to do it for liability reasons. I'm sure disabling ecostart lowers their advertised full economy which is a big feature of the vehicle.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Ads

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. 2014 evoque, one month old and multiple issues
    By DIAMOND1 in forum Evoque Forum
    Replies: 17
    Last Post: 11-18-2014, 09:21 AM
  2. acceleration
    By Jim in forum Evoque Performance
    Replies: 23
    Last Post: 12-19-2013, 06:19 AM
  3. Evoques Spotted!
    By dascrow in forum Evoque Media
    Replies: 7
    Last Post: 11-27-2013, 04:25 PM
  4. Evoques on Pinterest
    By rebl in forum Evoque Accessories
    Replies: 2
    Last Post: 10-09-2012, 06:25 PM
  5. Evoques in stock in Bay Area
    By tokeloke in forum Evoque Purchasing
    Replies: 4
    Last Post: 04-23-2012, 08:10 PM

Search tags for this page

9 speed evoque issues
,
do range rover evoques shut itself down if damaged
,
ecostart range rover
,
evoque start issues
,

evoque transmission issues

,
range rover evoque transmission problems
,
why does my range rover evoque shut off when put in park
,
why does my range rover evoque turns off by itself some time
Click on a term to search for related topics.
Find us on Google+
 

SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.