Evoque Forums banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Hi Everyone
I'm hoping someone here can help out , I have a well looked after 2013 petrol evoque with low mileage ( 38,000km). I recently went on a longish drive and when I kicked down hard (until you hear the click at the base of the kick down) on the accelerator the car suddenly started revving very high but didn't change up a gear but also didnt accelerate ( ie seemed to limp at 90km/h although this may be because its at the limit of the speed in teh gear that it is in). Ever since then it keeps repeating this pattern when I kick down on the accelerator. It revs extremely high - like 6000-7000rpm without changing or accelerating until I take my foot off the pedal then eventually it will release into the next gear. The funny thing is if I push the accelerator 3/4 of the way down it seems to change gears okay.
I have taken it to Landrover and had the car serviced and they didn't pick up any faults, I replaced the auxiliary battery under the glovebox and it hasn't seemed to help ( this was a couple of days ago), I recently tried it out in sport mode and this seems a mess allround, it seems totally confused about when to change. Changing with the paddles is absolutely fine.
I've even gone and bought my own OBD2 wifi device and hooked it up to obd-facile and the only error code it comes up with is a P0299 but none of the symptoms seem to align with a faulty turbocharger?
Has anyone come across this before?
Thanks
Ed
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Hello eddster

I have the same Problem and i have no idea. do you found the Problem?
It tells me a Trouble Code P0299 Turbo...
Have now any idea?

Thanks
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #3
Hi
Yes I managed to solve it in the end . My turbo was damaged ( not too bad, the exhaust turbine was worn down) and I replaced it but it didn't solve it altogether. What did solve it was resetting the Throttle valve through the Landrover software. It made an huge difference.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Hi Everyone
I'm hoping someone here can help out , I have a well looked after 2013 petrol evoque with low mileage ( 38,000km). I recently went on a longish drive and when I kicked down hard (until you hear the click at the base of the kick down) on the accelerator the car suddenly started revving very high but didn't change up a gear but also didnt accelerate ( ie seemed to limp at 90km/h although this may be because its at the limit of the speed in teh gear that it is in). Ever since then it keeps repeating this pattern when I kick down on the accelerator. It revs extremely high - like 6000-7000rpm without changing or accelerating until I take my foot off the pedal then eventually it will release into the next gear. The funny thing is if I push the accelerator 3/4 of the way down it seems to change gears okay.
I have taken it to Landrover and had the car serviced and they didn't pick up any faults, I replaced the auxiliary battery under the glovebox and it hasn't seemed to help ( this was a couple of days ago), I recently tried it out in sport mode and this seems a mess allround, it seems totally confused about when to change. Changing with the paddles is absolutely fine.
I've even gone and bought my own OBD2 wifi device and hooked it up to obd-facile and the only error code it comes up with is a P0299 but none of the symptoms seem to align with a faulty turbocharger?
Has anyone come across this before?
Thanks
Ed
It’s definitely a faulty turbo go to the dealership and see if they can replacer it’s free of charge since it’s an emission issue here In California. Even it’s not under warranty they will try to make you pay. I had that issue last year 2015 pure
 
1 - 4 of 4 Posts
Top